Instagram

REY GONZALEZ

Powered By Blogger

miércoles, 3 de marzo de 2010

Poemas de Rey Gonzalez/ Grupo Lot Lorien

REY GONZALEZ es un artista “cubano búlgaro”. Vive en Varna hace años. Realiza programas musicales con "estrellas" búlgaras. Entre otras cosas escribe poemas. Ha publicado  poemas de su libro: 'Diosa Melancolia"

El negativo

Hace poco era normal
el pensar que la maldad
es horrible aquí en la tierra
y también que la bondad
era bella aunque se esconda
trás moral o maquillaje.

Es ese el motivo simple
por lo que mi amor ha sido
libre y claro para el mundo
aunque produzca el heridas
aunque derrame en las almas
lágrimas o desalientos.

Pero algo todo ha cambiado,
cuando mirando a la gente
ya no es raro, ni es dificil
ver la bajeza hoy vestida
de virtud ...y para colmo
se le aplauda por la audacia.

Varna, Bulgaria 08.08.2004

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA 
Esta cancion, "Cuando un hijo se te va", salio en el
4to CD de "Lot Lorien y amigos".
El tema esta tomado de un poema del
libro "Diosa Melancolia" que Rey Gonzalez escribio
cuando su hijo Modestico, partio a estudiar 
a otro pais. 
La letra cuenta el problema tan comun 
en  las familias de emigrantes de todo el mundo.
La musica es del grupo mas famoso de 
Bulgaria en categoria musica edno. 
La interpretacion es de la vocalista del grupo: Bora.

"Cuando un hijo se te va"



Cuando un hijo se te va          
Se mueren todas las ganas   

Cuando un hijo se te va              
se congelan las palabras

Cuando un hijo se te va
vuelven a verte las "musas"
vestidas  todas de negro
cantando canciones tristes
cantando canciones viejas
que tu dejastes atras


Cuando un hijo se te va
no lloras, no quires nada
pues se muere tu interior
no lloras pues las heridas
se han secado de dolor

Cuando un hijo se te va
te acuerdas de tus partidas
de los llantos de "mama"
que no supiste escuchar
Cuando un hijo se te va…


Cuando un hijo se te va
los amores ya no  existen
ni el carino , ni el rencor
se acuerdan ya  de tus "nanas"
pues la sentencia peor…ES:

CUANDO UN HIJO SE TE VA.         

A mis hijos:  Modesto y Doraalicia.         

                                                                                                     Varna, 26 de junio de 2003





 


Лот Лориен е българска музикална формация съчетаваща по модерен начинтрадициите на българския и чуждестранен фолклор, класическата музика с модерните течения в джаза и прогресив-рока.
Музикалните критици определят стила й като етно-джаз/уърлд-фюжън, а самата група може да се похвали с доста разнородна фенска маса - като се започне от любителите на джаз, блус, класика и фолклор, и се стигне до прогресив рок, фолк и хеви метъл. Както самите музиканти споделят, те са запалени почитатели на английския писател Джон Р. Р. Толкин и неговото творчество за Средната Земя (Властелинът на Пръстените, Хобит, Силмарилион и др.) и оттам взаимстват името на групата - Лотлориен е вълшебното горско царство на елфите Галадрими, където времето сякаш е спряло и всеки попаднал там пътник забравя за грижите си и надвисналите заплахи. Така и Лот Лориен (решават името да се изписва разделено) се опитват да създават музика, която рисува приказни картини и кара слушателя да се откъсне от проблемите на ежедневието.
Групата е създадена през 1996 година от Кирил Георгиев, Златомир Вълчев и Петър Павлов, като първоначално носи името Alien Shore, a стиловата ориентация клони най-вече към прогресив-рок. След това започват експерименти със стила и състава: по това време към групата се присъединява Бора Петкова, а в един момент групата наброява 9 човека - барабани, бас, две китари, две вокалистки, двама клавиристи и виолончело (Нели Ганчева, която е част от групата в първите и сериозни изяви в България). През 1998 година в групата идва Галина Койчева и така е формиран окончателния състав, с който започват и първите сериозни изяви на Лот Лориен. По същото време и Александър Кинов идва в групата - отначало като фен, техник и неофициален член, а по-късно като неразделна част от Лот Лориен - звукорежисьор, а по-късно и клавирист. В течение на времето се оформят специфичните звучене и стил, значителна роля, за които имат композитора на групата Кирил Георгиев и малко необичайната комбинация на инструменти - китара, цигулка и нежен женски глас съжителстващи успешно със синтезатор, бас китара и барабани, както и фолклорни инструменти като тъпан, дарбука, табла, джембе, тамбура и др. Ръчно изработени от групата уникални инструменти също намират място в творбите на формацията.
През 2000 година групата започва да излиза зад граница, където получава много топъл прием от местната публика и организатори. След множество успешния изяви и няколко демозаписа, част от които стигат и до национален ефир, най-после идва времето и на първия албум - "Източен Вятър". Той е записан през лятото на 2002 година в студио Балкантон с легендарния тонрежисьор Деян Тимнев. В албума като гост музикант в една композиция участва и прочутата млада оперна певица Ина Кънчева. Албумът е записан за американската компания Falcata-Galia Recordings, а по-късно става възможно и неговото разпространение в България.
Следват още изяви и създаването на нови композиции. В началото Лот Лориен са силно повлияни от класическата музика и английския фолклор и звучат по-камерно, но постепенно в стила и звученето все повече навлизат влияния от джаза, прогресив рока и особено много българския фолклор. Така през 2003 година започва едно от най-интересните сътрудничества за групата - с големия музикант Теодосий Спасов. Първият резултат от това сътрудничество е участието във фестивала "Mobimak Balkan Square 2003" в Охрид/Македония, където авторските композиции на Лот Лориен, преаранжирани с участието на гениалния кавалджия, пожънват голям успех. Концертът е записан и по-късно част от него е издадена под името "Во живо одь Охридь" - второто заглавие в дискографията на групата.
През 2003 година се случва още едно интересно нещо - Лот Лориен стават член на IOV (присъединена към UNESCO, организация свързана с националния фолклор и изкуството).
Постепенно групата започва все по-често да излиза зад граница, представяйки успешно авторските си композиции, както и собствените си преработки по български фолклорни мотиви.
В края на 2005 година е сложено началото на един амбициозен проект с работно заглавие "Лот Лориен и приятели". Музикантите закупуват професионална апаратура и изграждат домашно студио в собственото си репетиционно помещение, което им дава творческа свобода за експерименти и възможността да канят различни музиканти. В края на 2006 година вече е налице албум от 12 композиции, записан и смесен в студиото на групата - в него вземат гост участие различни музиканти с които Лот Лориен са се срещали и работили в България и чужбина: Роман Столяр (Русия) - флейта, Латиф Болат (Турция/САЩ) - вокал, Николай Йорданов - флейта, Драгни Драгнев - гайда и кавал, Петя Драгнева - фолклорно пеене, Марияна и Диляна Цветанови - цигулка, Кристиян Неделчев - гъдулка, Снажен Ковачев - вокал, 84 годишния Киро Диков от село Бродилово. Използвани са текстове на Георги Константинов и Рей Гонзалес. В началото на 2007 година албума е издаден под името "Лот Лориен". Едно от най-интересните сътрудничества в него е песента "Балада за изгубеното", която се ражда в студиото покрай импровизациите с няколко идеи и постепенно бива надграждана с много инструменти, включително струнно трио, гайда, табла (за пръв път използвана в композиция на групата), а "черешката на тортата" се оказва дългогодишният приятел на групата Латиф Болат - известен турски композитор и музикант, живеещ в САЩ и нашумял покрай работата си с Джордж Лукас по саундтрака на "Младият Индиана Джоунс". Латиф и вокалистката на групата, Бора, създават интересен мултиезичен вокален диалог - българският текст е на Любен Каравелов, а турският-от средновековния поет Юнуш Емре, също така в началото и края на песента има напеви от турска народна песен. Логично - песента става една от отличените в конкурса за междукултурен диалог на Euromedcafe "Other songs" (проведен под егидата на дирекция за външни отношения към Европейската комисия, Евросредиземноморска фондация за междукултурен диалог "Ана Линд" и Фондационе Медитеранео).
През 2007 година Лот Лориен решават да се включат в инициативата "Не сте сами", посветена на оказване морална покрепа на пленените в Либия български медицински сестри (китаристът на групата, Кирил е живял няколко години в Либия заедно с майка си, която също е работила там като медицинска сестра). Освен серията концерти които изнасят във връзка с инициативата, Лот Лориен, с подкрепата на Стефан Софиянски и Съюза на Свободните Демократи издават специален тираж от албума "Лот Лориен" - всички членове на Европейския Парламент получават диск от този тираж.
2008 година е белязана от няколко концерта в България, създаване на няколко нови композиции, а в края и групата отбелязва своя 10 годишен юбилей с грандиозен концерт във Варненската Опера, в който музикантите представят нови композиции и такива от цялото си творчество и освен това създават концептуална мултимедия и специално осветление за всяка песен. Аудио и видеоматериали от този концерт ще бъдат използвани в юбилейно ДВД което ще включва видеоматериали, интервюта, както и архивни кадри на групата.
През 2009 година Лот Лориен продължават с работата по създаване и аранжиране на песни за следващия си албум. Освен това имат няколко участия, едно от които е на престижния фестивал Spirit of Burgas, който още с второто си издание затвърди мястото си сред 10-те най-добри летни фестивала в Европа.

No hay comentarios:

Publicar un comentario